Scoli Eficiente Energetic – Finantare AFM 2020

Scoli Eficiente Energetic – Finantare AFM 2020

Peste 400 de şcoli din România vor putea fi eficientizate energetic prin intermediul acestui program, care are un buget de 384 de milioane de lei. Astfel, orice şcoală din România poate primi finanţare prin AFM pentru lucrări de izolaţie termică, încălzire centralizată, pentru reducerea consumului de energie sau investiţii care conduc, în final, la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.
„Astăzi, sectorul clădirilor este unul din cei mai mari consumatori de energie şi cea mai mare sursă de gaze cu efect de seră. Eficienţa energetică a şcolilor sau grădiniţelor are dublu avantaj: pe de-o parte, se reduce consumul de energie şi scad costurile cu utilităţile, iar pe de altă parte, sănătatea profesorilor şi a elevilor este mult mai în siguranţă. Nu mai punem la socoteală că din cele peste 7.000 de unităţi de învăţământ din ţară, peste 25% au ca principală sursă de încălzire soba cu lemne. Asta înseamnă o mare presiune pe păduri şi un aer în clădire care nu susţine pe deplin perfomanţa elevilor”, a declarat Costel Alexe.
Fiecare primărie primeşte 90% din valoarea acestor investiţii, dar nu mai mult de 1,5 milioane de lei. Localităţile cu mai mult de 4.000 de locuitori, pot depune două proiecte şi pot obţine astfel până la 3 milioane de lei.
Cheltuielile eligibile pentru şcoli şi grădiniţe sunt:
– dotarea instituţiilor cu centrale termice, dar şi înlocuirea centralelor sau a componentelor sistemului de încălzire cu unele mai performante;
– tâmplărie cu geam termopan;
– izolaţie termică faţade şi terase;
– alte lucrări menite să reducă pierderile de energie termică;
– sisteme nepoluante pentru obţinerea necesarului de energie sau pentru anumite utilităţi;
– sisteme de încălzire a apei care utilizeaza energia solară, panouri fotovoltaice;
– schimbarea corpurilor de iluminat;
– instalarea de senzori de mişcare;
– sisteme moderne şi eficiente de monitorizare a energiei;
– sisteme de ventilatie şi climatizare pentru sporirea confortului termic al utilizatorilor.
Sursa www.zf.ro