Finantari fonduri europene în 2021-2022. Informații ESENȚIALE pentru fermieri

Finantari  fonduri europene în 2021-2022. Informații ESENȚIALE pentru fermieri

 

Se vor redeschide liniile de finanțare prin AFIR (submăsurile 6.1; 6.2; 6.3; 6.4; 4.1; 4.1A; 16.4; 17.1; etc).

Discuțiile legate de noua Politică Agricolă Comună și perioada de tranziție, până în 2023, au provocat multe confuzii în rândul fermierilor care vor să acceseze fonduri europene. Mulți așteaptă noile regulamente și ghiduri de la Bruxelles pentru a vedea ce condiții trebuie să îndeplinească, însă acestea vor mai întârzia o perioadă. Între timp, este esențial pentru cei care vor să acceseze fonduri europene, să știe că în perioada 2021-2022, ghidurile vor rămâne cele din PNDR 2014-2020, chiar dacă banii alocați vor fi din noul exercițiu financiar.

”Ar trebui să specificăm pentru toți potențialii solicitanți și pentru beneficiarii PNDR care vor să depună în continuare proiecte, că toate condițiile din PNDR 2014-2020 vor fi și în anul 2021 și în 2022. După ele vom lucra. Deci condițiile aferente programului 2014-2020 vor fi regăsite și pe proiectele din perioada de tranziție 2021-2022. Se merge pe ghidurile vechi cu bani noi. Sunt foarte mulți care mă sună și îmi spun că unii consultanți mai puțin informați le spun că nu au apărut ghidurile. Stimați fermieri, ghidurile sunt cele vechi. Singurul lucru care se mai poate modifica la criteriile de selecție este numărul de puncte pe fiecare criteriu. Atât ne poate permite procedura aprobată de Bruxelles. Restul, prevederile din ghid sunt cele din ghidurile 2014-2020”.

Motivul pentru care s-a luat această hotărâre este că noile ghiduri pentru următoarea perioadă de programare sunt în scriere și nu sunt gata, nu sunt aprobate de Bruxelles. Atunci s-a luat această decizie să se meargă pe vechile condiții și vechile ghiduri, chiar dacă fondurile sunt din alocarea următoare.

De asemenea, este bine de știut că cei care vor să mai obțină o finanțare de până la 90%, vor mai putea ajunge la acest procent doar în acești doi ani de tranziție.

”Încă o completare: foarte mare atenție pentru fermierii care vor să se mai gândească la o finanțare de 90%. Nu o vor mai putea obține decât în acești doi ani. Începând cu 2023 clar se va reduce cota de finanțare. Singurele care vor avea un avantaj mai mare vor fi cooperativele agricole care vor ajunge până la maximum 75%.

Submăsura 4.1 va avea linii distincte de finanțare pentru legumicultură, (modernizare, construcție, reconstrucție spații protejate, investiții în procesare și marketing, depozitarea, sortarea, ambalarea, etichetarea și transportul legumelor, investiții în irigații, achiziția de echipamente și utilaje noi pentru tinerii fermieri).

Sursa; https://agro-tv.ro

Grăbiți-vă să accesați fonduri în acești doi ani! Contactati-ne!

FORMULAR DE CONTACT